Voorwoord 28 januari 2024

januari 24, 2024

Voorwoord 28 januari 2024

Bezoek van Rianne Noordzij aan Elim Kinderhuis en SMK Elim Kalimantan

Dankbaar en blij ben ik dat ik van 9-14 januari bijElim kon zijn. Het was ontroerend om Isaac, Nonoi en 28 kinderen van Elim Kinderhuis te ontmoeten. Ze waren blij met de T-shirts van korfbalvereniging ODO en de kleine attenties die ik mee gekregen had.

Woensdag 10-1 was de opening van het 2e semester SMK Elim Kalimantan in de Graha
(gemeenschapshuis). Dit ging officieel met voordragen van de vlaggen en het zingen van het
volkslied. Ook het Elim SMK-lied werd gezongen. Ik mocht de openingsrede uitspreken:
Waarom leren? “You are the future to make a better world”. Daarna heb ik alle kids getrakteerd op een lunch in Pinhu en ze hebben allemaal een leuke tas uitgekozen.

De andere dagen heb ik het terrein geïnspecteerd en met Isaac een begroting gemaakt voor de restauratie werkzaamheden. Dit was voor mij ook één van de belangrijke redenen om Elim te bezoeken. Een goed face to face contact werkt beter dan appen en mailen. Ik ben heel trots op Isaac en Nonoi hoe zij al 30 jaar zo veel goed werk verricht hebben. Het is een bijzonder mooi vruchtbaar landgoed. Dagelijks wordt ook gebruik gemaakt van de opbrengst
van het land, groenten, fruit en vis. De nieuwe kweek van palmbomen is een investering voor de toekomst.
Ik ben trots op de kinderen die zo dankbaar zijn en zo ‘vanzelfsprekend’ mee helpen om er samen een mooi leven van te maken in goede harmonie, vriendschap
en met plezier. Er is een goede discipline en de sfeer onderling is erg goed.

Op zaterdag werd ter ere van de verjaardag van Nonoi  en mij een fantastische avond gepresenteerd met zang en (batak)dans. Op zondag mocht ik voorgaan in de dienst van dankzegging en lofprijzing. Mijn ervaring is niet in woorden en foto’s te vatten. Dankbaar zijn wij als bestuur van Stichting Elim met Isaac, Nonoi en de kinderen voor de vele mooie giften en donateurs die dit waardevolle werk mogelijk maken. Al drie generaties kansloze kinderen hebben wij (u en wij) een mooie toekomst kunnen geven. Saia senang!

Het moederhuis
Het moederhuis is het grootste gebouw op het terrein van Elim. Dankzij mooie extra giften is de laatste twee jaar gewerkt aan de renovatie van het moederhuis. Er zijn nieuwe stalen daken geplaatst, de riolering is vervangen en de ramen en deuren zijn gerepareerd en geverfd.

Wonen
Boven wonen Isaac en Nonoi met hun kinderen Gerjanna en Daniël. Op hun slaapkamers zijn nieuwe wanden en vloeren aangebracht. Door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid waren deze verrot. Ook de plafonds zijn vernieuwd en er is mooie indirecte verlichting aangebracht. De entree op de eerste verdieping is ook gerenoveerd
met nieuwe vloeren en plafond.

Keuken
Op deze eerste verdieping bevindt zich ook de keuken. Hier is Nonoi met haar zus Dian dagelijks aan het koken. De meisjes helpen mee. Op de grond in kleermakerszit worden de groenten schoon gemaakt. Drie warme maaltijden per dag (rijst, ei, kip of vis, groenten) voor 28 kinderen van kinderhuis Elim en voor 41 kinderen van buitenaf die bij SMK Elim Kalimantan naar school gaan. Deze kinderen wonen op het terrein van Elim in een hostel. Hiervoor wordt huur betaald.

Dankzij giften konden twee grote vriezers aangeschaft worden. Nu ik hier ben en meemaak hoe er gekookt wordt merk ik dat de keuken nodig aan vervanging toe is. Het
tweepits kookstel werkt niet goed meer en de kast waar deze op staat is rot zodat de gastank er bijna doorheen zakt. Buiten is het afwas gedeelte kapot. Voor vernieuwing van het keukenblok en het wasblok buiten is omgerekend +/- €1500,- nodig. Voor +/- €1000,- hebben wij, Nonoi, Dian, Isaac en ik twee nieuwe kookstellen, een keukenkast en keukengerei gekocht.

Girlsroom
Onder in het moederhuis zijn twee slaapkamers voor de tiener meisjes. De wanden zijn hersteld en leuk roze geverfd. Afgelopen periode is de entree vernieuwd en zijn er nieuwe plafonds aangebracht. Er is nog een kamer waarin ze op een klein stapeltje hun kleding bewaren. De kasten van 20 jaar geleden zijn verrot. Dankzij een mooie gift kunnen er nieuwe kasten gekocht worden.

Nog veel te doen…

Prioriteit is het restaureren van de meisjes keuken en wasplaats. Hier wassen de meisjes zich en poetsen zij hun tanden. De muren zijn beschimmeld, de vloeren zijn kapot, het dak is lek. Dit is een slechte hygiënische situatie.

U kunt donateur worden zodat dit waardevolle werk gecontinueerd kan worden en wij vele kinderen een goede toekomst kunnen geven. Iedere gift, hoe klein ook, is van harte welkom. Voor meer informatie:

info@stichting-elim.nl
www.stichting-elim.nl
Rekening nr. NL29 INGB 0005 5006 59 t.n.v. St. Elim Maassluis.

 

Meer berichten