Eerste Jongerenbijbel uitgereikt op EO-Jongerendag

juli 3, 2024

Eerste Jongerenbijbel uitgereikt op EO-Jongerendag

‘Bijbellezen verandert je leven – want in de Bijbel kun je Gods stem horen. Deze Jongerenbijbel helpt je daar extra bij. Dus ga hem lezen en laat je inspireren.’ Met deze woorden gaf directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) op de EO-Jongerendag het eerste exemplaar van de NBV21 Jongerenbijbel aan de 15-jarige Sophie.

Sophie was compleet verrast toen ze de Jongerenbijbel aangeboden kreeg en zei: ‘Ik wil graag meer leren over het geloof en vind de Bijbel heel belangrijk.’ Bij haar thuis is geen Bijbel. Ze had van de Bijbel gehoord bij haar opa en oma en was op zoek naar een eigen exemplaar. Daarvoor klopte ze aan bij EO Beam, een van de partners met wie het NBG deze Jongerenbijbel maakte.

Gids bij zoektocht
De eerste Jongerenbijbel verscheen in 2006 en bleef tot op heden enorm populair. ‘Omdat de wereld er nu anders uitziet, werd het tijd voor een nieuwe uitgave’, zegt Buitenwerf. ‘We zien bij jongeren een zoektocht naar wat ze wel en niet geloven en naar antwoorden op vragen van nu. De Jongerenbijbel is bedoeld als hun gids. Hij helpt hen om in de Bijbel te lezen en zo God op het spoor te komen.’ De NBV21 Jongerenbijbel bevat de Bijbeltekst aangevuld met extra content: een kerntekstenroute met 50 belangrijke teksten, themaroutes (o.a. over twijfel en over bidden), themapagina’s (over o.a. discriminatie, verleiding, keuzestress) en portretten (van o.a. Sara en Hagar, Elia, Paulus). Een interconfessioneel team van meer dan 20 auteurs werkte eraan mee, onder wie Bryan Beeckman, Tabitha van Krimpen, Corjan Matsinger, Corina Nagel en Bram van Putten.

Gratis proefpakket ‘schot in de roos’
‘Goed gekozen insteek!’ zegt Hilde Kremer, een Amersfoortse jeugdwerker die het proefpakket van de Jongerenbijbel testte. ‘Het ging over “verleiding” en de tieners waren erg open. De “lifehacks” (slimme tips) uit de Jongerenbijbel waren een schot in de roos. De tieners herkenden alle vijf de genoemde lifehacks.’ Het proefpakket is gratis aan te vragen via bijbelgenootschap.nl/jongerenbijbel.

De extra informatie in de Jongerenbijbel sluit aan bij jongeren. Onder meer komt aan de orde de top-drie van maatschappelijke thema’s (relaties en gender, wereldbeeld, eenzaamheid), de top-vier van Bijbelthema’s (is bidden zinvol, zonde en vergeving, liefde, God en het lijden) en actuele vragen van jongeren, zoals: Hoe moeten we de oude verhalen interpreteren in onze tijd met andere normen en waarden? Of: Ik wil graag ontdekken wat je kunt leren van verhalen en hoe je dit toepast in je eigen leven.

Verkrijgbaarheid
De Jongerenbijbel heeft verwisselbare covers, bedacht door de organisaties die partner zijn van deze Bijbel: EO BEAM, de HGJB, IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, Move Community en WAY, de jongerentak van Mozaiek. De Jongerenbijbel kost € 59,95 in de boekhandel en in de NBG-webshop. Nieuwe NBG-donateurs kunnen hem kiezen als welkomstgeschenk.

Meer berichten

Voorwoord

Voorwoord

Het vaste ritme Volgende week begint de schoolvakantie ook voor onze regio. De Doelstraat en de Kluisweer worden dan...

Lees meer