Het Woord is aan Ds. Wim de Ruyter

juli 3, 2024

Het Woord is aan Ds. Wim de Ruyter


Vakantie

De vakantieperiode nadert. Veel bedrijvigheid wordt afgeschaald. De scholen zijn gesloten. En velen verblijven in deze periode kortere of langere tijd elders. Vakantie moet immers gevierd worden.

Het woord vakantie is verwant met het woord vacant en vacature. Er is een leegte die op een invulling wacht. Het perspectief is bij het woord vacature anders dan bij vakantie. Iemand die vakantie heeft, geniet van de vrijheid die de vrijstelling van werkzaamheden hem tijdelijk geeft. Bij het woord vacature gaat het om een door vertrek open gevallen plaats.

Maar vakantie zelf zou je ook een leegte kunnen noemen. Velen ontlenen immers een groot deel van hun identiteit aan het werk dat zij doen. Op campings maak ik nogal eens een praatje met andere campinggasten. En het is soms boeiend om te zien hoe het dagelijkse zijn op vakantie wordt meegenomen. Jaren geleden stond ik op een camping naast een rattenvanger. Hij werkte bij de bestrijdingsdienst van een waterschap. Met elke blik om zich heen maakte hij een risicoanalyse. Het leidde tot mooie gesprekken bij het kampvuur.

De vakantietijd zou je ook als uitdaging kunnen zien om te ontdekken wie je nu eigenlijk zelf bent. Wie ben ik los van de dagelijkse verplichtingen? Wat geloof, hoop en verwacht ik nog verder van het leven?

Er is een oud verhaal over de profeet Elia die een druk leven had geleid waarbij hij allerlei opdrachten van God had uitgevoerd. Maar in de stilte komt het uiteindelijk tot een echt gesprek met God (1 Koningen 19). Elia ontdekt dat zijn leven in een breder kader staat. Hij hoeft de wereld niet in zijn eentje te redden. Hij is slechts een schakeltje in het plan van God.

Vakantie is een tijd om te relativeren. Veel blijkt gewoon door te gaan als ik er even niet ben. Krijgt ons leven trouwens niet pas echt betekenis als wij getuigen worden van hoop?

Wim de Ruyter

Meer berichten

Voorwoord

Voorwoord

Het vaste ritme Volgende week begint de schoolvakantie ook voor onze regio. De Doelstraat en de Kluisweer worden dan...

Lees meer
Zomerstop

Zomerstop

ZOMERSTOP KOFFIEDRINKEN  /  REPAIRCAFE  /  BREI- en KLEDINGREPAREERCAFE In verband met de vakantietijd is er in juli...

Lees meer