Groene kerk, groen geloven ~ Voel je aangesproken!

april 1, 2024

Groene kerk, groen geloven ~ Voel je aangesproken!

Voel je je aangesproken?
Door het Woord van God? Door wat God van je vraagt? Door wat onze protestantse gemeente van je vraagt? Door wat de omgeving van je vraagt? Door wat de maatschappij van je vraagt? Door wat klimaatverandering van je vraagt? Wanneer en waardoor voel jij je aangesproken?

Wij werden aangesproken door gemeenteleden over ons bericht van afgelopen maand. Geheel begrijpelijk en met een heldere boodschap. Zij voelen zich aangesproken. Wij daarmee ook. Ergens heel ongemakkelijk, maar ook fijn dat er daarmee een dialoog ontstaat! Misschien wel de kern waar het ons om gaat.

Wij willen niet vingerwijzen en zeker niet oordelen over mensen. Hopelijk worden onze berichten zo ook niet ervaren. Tegelijkertijd is dat lastig als we zaken omtrent verduurzaming bespreekbaar willen maken, want in iedere sector is eer te behalen als het om verduurzaming gaat. Mogen onze berichten vooral als inspiratie worden ervaren, niet als ultieme waarheid.

Met de persoonlijke top 10 ‘Verborgen Impact’ in het achterhoofd willen wij wel álle onderdelen daarvan aanstippen. Dus ook de ongemakkelijke punten die ons persoonlijk wellicht hard raken. Jaarlijks verbruiken wij als Nederland ruim 3,6 aardbol per jaar, terwijl we maar één aarde, één Schepping hebben. In 2023 hadden we op 12 april onze aarde al compleet verbruikt. Dit jaar waarschijnlijk nog weer eerder. Ongeveer wanneer u dit leest. Voel je aangesproken! Op alle fronten is verduurzaming dus nodig.

Bewust onbekwaam
Konden we in het verleden nog zeggen dat we het niet wisten. We waren onbewust onbekwaam. Dat is nu wel over. Klimaatverandering, de roofbouw op De Schepping én de impact van ons menselijk handelen daarop wordt steeds meer inzichtelijk én tastbaar. Het probleem is duidelijk. Veel oplossingen ook. Maar voel je je aangesproken? En wat vraagt God van ons in deze? Hoe willen wij onze talenten inzetten als we de Bijbel lezen? Is überhaupt het tij door ons nog te keren? Wij geloven dat wij als Christenen hier een opdracht in hebben. Mogelijk eenzelfde opdracht als het verspreiden van Gods liefde, zo ook willen wij omgaan met Gods Schepping. Dat het aanstekelijk mag werken naar onze omgeving. Daar gaan we voor. Ook als dat op onderdelen ongemakkelijk is. We kunnen elkaar helpen.

Tot slot.
Vanuit de overtuiging dat geloof en duurzaam leven alles met elkaar te maken hebben, willen wij als PGM concrete stappen zetten in verduurzaming. Om daarmee recht te doen aan én zorg te dragen voor Gods schepping, niet alleen lokaal, ook wereldwijd. Als inspiratie delen we ‘groene tegelwijsheid’, achtergrondinformatie en praktische tips, om zo met elkaar onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Voel je aangesproken! Vind je het mogelijk ook ongemakkelijk? Samen komen we verder, dus doe mee en sluit je aan. Dat kan in de kerkapp of via groenekerk@pg-maasland.nl

Meer berichten