Groene Kerk, Groen Geloven – Terugblik en vooruitblik

juli 2, 2024

Groene Kerk, Groen Geloven – Terugblik en vooruitblik

deze maand: terugblik en vooruitblik.

Terugblik
Twee jaar voorzagen we maandelijks in nieuwe tegelwijsheid, informatie en tips. De tegeltjes worden gewaardeerd, zo vernemen we. We hopen natuurlijk dat tegels en artikelen bewust maakte en inspireerde tot duurzame(re) keuzes. In september ‘23 werden we ‘officieel’ groene kerk. De inkoop is fair trade. Het isoleren van het tongewelf blijkt lastig, de kerkrentmeesters onderzoeken nog verdere mogelijkheden. Ook nemen we deel aan een overleg met Groene kerken in de regio waarin we ideeën uitwisselen, zoals de tip van een gemeentelid.

Vooruitblik
Het jaarthema van de PKN seizoen ‘24/’25 is ”Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk’. In de toelichting geeft de PKN o.a. aan dat als we ons richten op het hemelse licht, dat ons zicht scherpt op de verantwoordelijkheid voor de medemens, de schepping en ons samenleven. Een mooie aanzet om mee verder het pad van groene kerk op te gaan. Zo doen we op 20 oktober mee aan Micha (beweging voor gerechtigheid) zondag.

Voorts hopen we volgend seizoen te inspireren d.m.v. de ‘duurzame bucketlist’, een heerlijk concrete lijst met mogelijkheden voor duurzame en eerlijke keuzes op een aantal thema’s. Omdat het genereren van zinvolle kopij behapbaar te houden, verlagen we de frequentie.

Uw/jouw tip van de maand
Daarnaast willen we graag uw praktische tips delen. De deler geeft de pen om een tip te delen door aan een ander gemeentelid. Alles is goed. Denk aan huishoudelijke tips, reizen, hergebruik, verpakkingen, energiebesparing, tuintips, geldzaken, recepten etc.

Eerste tip: plasticvrij douchen
Wist je dat er shampoo in harde vorm bestaat, zogenaamde ‘shampoobars’? Vergelijkbaar met een stuk zeep, in papier verpakt, verkrijgbaar in diverse winkels en online.

Ik geef de pen door aan Carina Westerhof.

Brei- en kledingrepareercafé
In de maanden juli en augustus is er zomerstop. De derde zaterdag van september (de 21e) starten we weer. Ondertussen bezien we of een kledingruilbeurs een optie is.

Tot slot
Ga mee op weg naar ‘groene kerk’, want dat zijn/doen we met elkaar. Heb je een idee, opmerking, vraag of tip, deel dit dan in de kerkapp of via groenekerk@pg-maasland.nl

Meer berichten

Voorwoord

Voorwoord

Het vaste ritme Volgende week begint de schoolvakantie ook voor onze regio. De Doelstraat en de Kluisweer worden dan...

Lees meer