Groene Kerk, Groen Geloven – Kleding

januari 31, 2023

Groene Kerk, Groen Geloven – Kleding

De kledingindustrie is de 2e meest vervuilende industrie. Voor productie van een T-shirt van 250 g is 2495 liter water nodig en voor een spijkerbroek zelfs 7000 liter. Gemiddeld kopen we 40–70 kledingstukken (incl. sokken en ondergoed) per jaar. Mensen kopen goedkoop (lees mindere kwaliteit). Het meeste ervan wordt 1–3 jaar gedragen, waarmee kleding een wegwerpproduct is geworden. De prijs hiervan wordt betaald door de natuur en door de mensen in o.a. Azië. De productie vraagt ook veel giftige chemicaliën. 

Wat zijn de alternatieven? De Trias Ecologica van kleding

 1. Meest duurzaam: koop geen kleding, er ligt nog genoeg in je kast.

Herontdek je kleding. Maak er nieuwe combinaties mee. Repareer het zo nodig.

 1. Schaf verantwoorde kleding aan:
  •  Koop 2e hands. In Maassluis kan je daarvoor goed terecht bij kringloopwinkels Faveur, De Doorsluizer en RataPlan, Ook platforms Marktplaats en Vinted zijn alternatieven.
  •  Organiseer een kledingruilparty, ook handig voor kinderkleding
  •  Koop ‘klasse’ i.p.v. ‘massa’. Het is leuker, duurzamer en goedkoper om een paar mooie duurzame, minder modegevoelige kledingstukken te kopen en ze langer te dragen. Koop biologische katoen of iets gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Let op keurmerken al zijn deze niet allemaal even betrouwbaar. Een goede standaard is het EU Eco label (www.ecolabel.eu), Fair Trade en zie de site van Milieu Centraal. 
 2. Dank kleding verantwoord af.
  Is het nog goed, maar ga je het echt niet meer dragen, breng het bij de kringloopwinkel of bij de voedselbank Maassluis. Is het kapot, gooi het dan in de kledingafvalbak. Indien niet meer draagbaar, dan gaat die kleding naar het recyclingbedrijf.

Praktische tip: 10 februari – warme (= wollen) truiendag
Door de gestegen energieprijzen hebben we onze warme truien herontdekt. Wol is milieu-vriendelijk: echt warm (want je trekt er ook nog iets onderaan), een hernieuwbare bron, zweet trekt er niet in (dat scheelt wassen), je kan het goed repareren en 2e hands aanschaffen. Fleece daarentegen  is een kunststof die tijdens het wassen kleine vezels loslaat, lees microplastics, die bijdragen aan de plastic soep, mits je ze in een speciale zak wast. 

Leestip
Voor meer informatie over de (verborgen) impact van kleding ga naar https://www.bedrock.nl/nieuwe-outfit-impact-milieu/

Vanuit de overtuiging dat geloof en verduurzaming alles met elkaar te maken hebben, willen wij als PGM concrete stappen zetten in verduurzaming. Om daarmee recht te doen aan én
zorg te dragen voor Gods schepping, niet alleen lokaal, ook wereldwijd. Als inspiratie delen we ‘groene tegeltjeswijsheid’, achtergrondinformatie en praktische tips,
om zo met elkaar onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Meedenken? Meld je aan bij ‘Groene Kerk’ in kerkApp of mail groenekerk@pg-maasland.nl.

Meer berichten