Groene Kerk, Groen Geloven – Zin & Onzin

januari 2, 2023

Groene Kerk, Groen Geloven – Zin & Onzin

Waar doen we goed aan als het om verduurzamen gaat? Isoleren, afval scheiden, groene stroom, zonnepanelen, minder vlees eten, recyclen, elektrische fietsen en wat al niet meer. Er worden veel adviezen gegeven, maar hoe bepaal je wat écht duurzaam is?

Trias Ecologica
Vorige maand gaven wij al een korte hint over een belangrijk denkpatroon om effectief te verduurzamen: de Trias Ecologica. Dit principe is toepasbaar op energie, materiaal, spullen, etc. Met dit principe in het achterhoofd kun je zelf al behoorlijk onderscheid maken in wat echt slimme keuzes zijn en wat eigenlijk onzinnig is:

  1. Beperk de vraag & voorkom onnodig verbruik
    Alles in stap 1 is het meest effectief als het om verduurzamen gaat. Als we niet vliegen, niet autorijden, minder energie verbruiken door goede isolatie, geen of minder vlees eten en minder spullen kopen, dan is daar geen brandstof, materiaal, transport, e.d. voor nodig. Kijk dus kritisch of dingen echt nodig zijn of dat ze anders op te lossen zijn?
  2. Gebruik oneindige & hernieuwbare bronnen
    Alles wat dan nog wel nodig is, probeer daar dan hernieuwbare bronnen voor te gebruiken. Natuurlijke materialen die weer (snel) nieuw groeien en duurzaam opgewekte energie, zoals wind- en zonenergie. Die bronnen zijn immers oneindig.
  3. Gebruik eindige bronnen zo efficiënt mogelijk
    Alles wat nog niet voorkomen kan worden (1) of ingevuld kan worden met hernieuwbare bronnen (2), zal alsnog met fossiele bronnen worden ingevuld. Probeer dit dan zo efficiënt mogelijk te doen, máár besef wel dat je nog steeds fossiel bezig bent. “De kraan staat nog steeds open”.

Als je kritisch kijkt, zul je zien dat er nog veel aandacht nodig is voor zaken in deze stap. Weet dat 1 en 2 veel effectiever zijn. We zullen hier een andere keer verder op ingaan.

Praktische tip
Reparatie van zaken die kapot zijn, voorkomt aanschaf van iets nieuws. Stap 1 dus.  Fijn als we straks met de spullen die we zelf niet kunnen repareren, naar het Repair Cafe kunnen!

Vanuit de overtuiging dat geloof en verduurzaming alles met elkaar te maken hebben, willen wij als PGM concrete stappen zetten in verduurzaming. Om daarmee recht te doen aan én zorg te dragen voor Gods schepping, niet alleen lokaal, ook wereldwijd.

Als inspiratie delen we ‘groene tegeltjeswijsheid’, achtergrondinformatie en praktische tips, om zo met elkaar onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Meedenken? Meld je aan bij ‘Groene Kerk’ in kerkApp of mail groenekerk@pg-maasland.nl .

Meer berichten

Voorwoord

Voorwoord

Het vaste ritme Volgende week begint de schoolvakantie ook voor onze regio. De Doelstraat en de Kluisweer worden dan...

Lees meer