De verborgen impact van verpakkingen
We leven niet meer in de tijd dat de melkboer, bakker en groenteboer hun goederen onverpakt bij ons thuis brengen. We kopen ons eten, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen nu veelal in plastic verpakt bij de supermarkt. En we kopen onderweg onze koffie in een wegwerpbeker. Dat geeft 7 miljard wegwerpbekers en wegwerpverpakkingen per jaar in ons land!
Vervolgens proberen we in meer of mindere mate ons afval zoveel mogelijk te scheiden. In de veronderstelling dat op den duur alles binnen een circulaire economie hergebruikt zal kunnen worden. Maar is dat wel zo? Dat onze kliko altijd netjes wordt opgehaald en geleegd, maakt van Nederland een mooi opgeruimd land. Maar wat gebeurt er daadwerkelijk met ons afval? Weet u dat? Als we er meer bij stil staan, weten we eigenlijk wel dat ons consumptiegedrag leidt tot een enorme toename van afval en dat vele verpakkingen moeilijk te recyclen zijn. Dat afval moet ergens heen, waar wij veelal geen weet van hebben. Dus waarom zorgen we eigenlijk niet dat afval dat nooit weggaat er gewoon niet komt?
Tips: het nieuwe ‘verpakkingsdieet’ ga voor herbruikbaar
- Koop losse groente en fruit i.p.v. voorverpakte en doe deze in een herbruikbaar netje (AH) of in een papieren zak (op de markt, bij de (groente)boer).
- Neem bijv. een herbruikbare beker mee voor koffie onderweg.
- Vermijd onnodig afval: kleine porties in te grote dozen, dubbel verpakte snoepjes etc
- Koop grootverpakkingen: hoe langer de houdbaarheid en hoe meer je ervan eet, hoe minder zinvol portieverpakkingen zijn.
- Het juiste papier: papieren verpakkingen zijn niet automatisch milieuvriendelijker, maar ongebleekt, ongecoat en recyclebaar papier is al een stuk beter.
- Losse producten i.p.v. verpakt. Gebruik bijv. netjes voor groenten en fruit. Steeds meer supermarkten hebben een bijvulstation voor noten, pasta en muesli.
- Vermijd was- en schoonmaakmiddelen en cosmetica in kunststof verpakkingen.
De kunst is om meer stil te staan bij alle verpakkingen en of er betere alternatieven zijn.
Kijktip
De documentaire ‘De vuilnisman’ onderzoekt wat er met ons afval gebeurt.
De vuilnisman gemist? Start met kijken op NPO Start
Het zal eye openers geven! Bv. aflevering 5 ‘Het plastic walhalla’ neemt je mee naar de wereld van ‘plastic recycling.’
Meedenken over hoe wij samen verder kunnen verduurzamen?
Meld je aan bij ‘Groene Kerk’ in kerkApp of mail groenekerk@pg-maasland.nl