Groene Kerk, Groen Geloven – Biodiversiteit

april 5, 2023

Groene Kerk, Groen Geloven – Biodiversiteit

De verborgen impact van tegels
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen.

Afname en belang van biodiversiteit
Verstedelijking, ‘verstening’ van onze leefomgeving en intensieve landbouw zijn belangrijke oorzaken van minder ruimte voor groen en biodiversiteit. Dit zorgt voor verdwijnen van verscheidenheid in flora, waarmee o.a. bestuivers zoals bijen sterk onder druk komen. Dit heeft direct effect op ons totale ecosysteem en dus op onze eigen leefomgeving.

Praktische tips
Meer groen gaat hittestress tegen en bevordert de biodiversiteit. Wilde bijen help je met een grote verscheidenheid aan biologisch gekweekte, inheemse planten: houtige planten (zoals sleedoorn, meidoorn en kers), bolgewassen (zoals wilde tulpen en look), wilde vaste planten (zoals dovenetel en kattenstaart) en kruiden (zoals tijm, salie en rozemarijn). Om bijen het hele jaar door van voedsel te voorzien, beplant je je tuin zo dat er altijd wel iets in bloei staat. Heb je een balkon, verfraai het met bij-vriendelijke soorten zoals lavendel, sleutelbloemen, campanula’s, bosanemoontjes of Oost Indische kers. Of wel eens gedacht aan een groen (schuur)dak? Laat in de herfst uitgebloeide vaste planten staan en snoei ze niet terug. Daarin vinden veel insecten namelijk een schuilplaats voor de winter.

Tegel eruit, zaad erin: PGM tegelwippen
Dus wip een tegel uit je tuin, pad of plein. Dan mag je een zakje wildbloemenmengsel zaden (inheems) meenemen en daar zaaien. Schakel je kinderen in en maak het spannend. We maken een poule: zet een turfje op de lijst achter je wijk voor elke gewipte tegel of meldt het in de kerkapp. Na april maken we bekend in welke wijk de meeste tegels zijn gewipt. Ook rond ons eigen kerkgebouw zullen we zaaien.

Leestip
Op de website van NK tegelwippen vindt je allerlei tuintips en inspiratieprojecten.

Meedenken over hoe wij samen verder kunnen verduurzamen?
Meld je aan bij ‘Groene Kerk’ in kerkApp of mail groenekerk@pg-maasland.nl

Meer berichten

Voorwoord

Voorwoord

Het vaste ritme Volgende week begint de schoolvakantie ook voor onze regio. De Doelstraat en de Kluisweer worden dan...

Lees meer