Groene Kerk, Groen Geloven: Geloof en duurzaamheid

september 26, 2023

Groene Kerk, Groen Geloven: Geloof en duurzaamheid

Kijken we iets verder dan rentmeesterschap voor de aarde, wat betekent ons geloof dan in het licht van duurzaamheid? En andersom? Dit houdt ook voorgangers bezig. Het Nederlands Dagblad en GroeneKerken daagden theologen én niet-theologen uit een preek te schrijven in antwoord op de vraag: ‘Wat heeft de Bijbel te zeggen over klimaat en duurzaamheid?’ Uit 139 inzendingen koos men een theoloog en een niet-theoloog. Hun preken zijn zeer inspirerend en kunnen wellicht helpen als je (ook) dilemma’s hieromtrent ervaart. En dat de bijbel soms behoorlijk praktisch uit de hoek kan komen.

Waar is de sabbat voor onze legkippen, melkkoeien en mestvarkens?
Theoloog Willem Maarten Dekker zegt: ‘Als wij uit de verzoening leven, dan moet ook het varken daarvan profiteren en de klaproos en de veldleeuwerik.’ Vanuit het vierde gebod dat de zevende dag de Sabbat is waarop wij niet werken, maar ook ons vee niet, geeft de schrijver aan dat we zonde misschien als te beperkt hebben gezien. Namelijk alleen verkeerde daden tegenover God en medemens, en dat we de rechten van planten, dieren en de aarde eeuwenlang hebben genegeerd. Kom je dan tot de conclusie dat je eenvoudiger zult moeten leven (‘een halve gehaktbal’) dan erkent de preekschrijver hoe lastig dat is. Dat we er weinig zin in hebben om een stapje terug te doen en meer ruimte te geven aan alles wat leeft. Misschien wel door onze angst om (zelf) geen genoeg te hebben. Daartegen helpt maar een ding: vertrouwen dat er voor je gezorgd wordt. ‘Alles leeft van verzoening, ook met de leliën van het veld en de veldleeuwerik. Alles mag toekomst hebben’ is de slotboodschap.

Een boodschap voor de Maria’s en Marta’s, de drammers en sceptici in het klimaatdebat.
Niet-theoloog Johan Lock heeft een positieve boodschap met een dankwoord en uitnodiging. Voor de drammers (‘Wij hebben het probleem veroorzaakt en zullen het ook moeten oplossen.’) is die boodschap geïnspireerd door Maria: zij bedankt de Marta’s voor hun inzet en betrokkenheid met de boodschap dat de toekomst niet alleen van hen afhangt en ze nodigt uit om ook te vertrouwen in de Schepper.

Voor de sceptici (‘De toekomst van de mensheid hangt niet alleen van jullie af.’) is er een boodschap geïnspireerd door Marta: zij bedankt de Maria’s voor het inzicht dat de mensheid zichzelf niet moet overschatten en voor het ombuigen van haar perspectief van bezorgdheid naar een van vertrouwen in de Schepper, die nooit loslaat het werk zijner handen, al vindt ze dat soms een al te makkelijke stoplap, zodat ze liever spreekt over vertrouwen in de schepping zelf, dat wonderbaarlijke organisme, dat al zo lang zo veel weet te doorstaan. Haar uitnodiging is dat het goede doen of het minst kwade altijd iets is om na te streven, omdat de Vader het opmerkt. De boodschap voor iedereen is ook in deze preek die van verzoening, tussen mens en aarden en tussen mensen onderling, tussen God en onze onmogelijkheden. Dat we het als broers en zussen met elkaar moeten zien te redden.

Leestip:
Beide preken zijn zeer inspirerend om te lezen. Lees hier het inleidende artikel

En onderaan het artikel vind je de links naar 2 winnende preken:

Tot slot
Ga mee op weg naar ‘groene kerk’, want dat zijn/doen we met elkaar. Deel je ideeën zodat deze zich vermenigvuldigen. Dat kan in de kerkapp of via groenekerk@pg-maasland.nl

Meer berichten

Voorwoord

Voorwoord

Het vaste ritme Volgende week begint de schoolvakantie ook voor onze regio. De Doelstraat en de Kluisweer worden dan...

Lees meer