Groene Kerk, Groen Geloven: ‘De roep om te luisteren’

november 3, 2023

Groene Kerk, Groen Geloven: ‘De roep om te luisteren’

GROENE KERK, GROEN GELOVEN

Deze maand: ‘De roep om te luisteren’.                           

Op 21 oktober bezocht ik de landelijke dag ‘Groengelovig’ (in beweging voor Gods schepping) met thema ‘de roep om te luisteren’. Er waren zo’n 1200 mensen. Tearfund staat voor samen recht doen aan de meest kwetsbaren in de wereld die weinig of geen mogelijkheden hebben om zich te weren tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hieronder enkele zaken uit het programma met focus op luisteren én doen.

Ernst, mildheid en kracht.

De snelheid van de klimaatverandering kan je een machteloos gevoel geven. Evert-Jan Ouweneel (psycholoog en filosoof), strategiedirecteur bij ‘t Leger des Heils en spreker, gaf 2 tips om de moed erin te houden, omdat er momenteel veel grote kwesties zijn die nog decennia door gaan.

1. Doe wat je kunt met ernst en mildheid. De planeet gaat zijn eigen gang, wat jij ook vindt. We zijn verslaafd aan zaken, zoals consumptie. We proberen met ernst te doen wat we kunnen, maar hebben af en toe een terugval. Wees dan mild en bemoedig elkaar in ‘ecologisch discipelschap’. Naast de ernst hebben we de mildheid dus nodig, net als in de bijbel. God zegt: ‘kom naar mij en ik geef je moed’.

2. Blijf enthousiast over de schepping. Zet al je zintuigen open en laat je begeesteren door de schoonheid van de schepping. Als je die ervaart als iets kostbaars raak je vanzelf verontwaardigd over wat er niet klopt. Je deelt dan in het hart van de Vader, het komt goed. Gaan we dan wachten? Nee, we doen wat we kunnen. Dus ernst, mildheid en blijven proeven. God geeft ons daarvoor de kracht.

Doen wat we kunnen ‘to make the world a better place’.

Een andere spreker was europarlementariër (CU) en christen met een groen hart Anja Haga. Ze luisterde naar een roep om (plastic) troep op het strand van Ameland op te ruimen na het aanspoelen uit in zee gevallen containers. Sindsdien leeft ze plasticvrij. Om haar afval verder te minimaliseren schafte ze zich een wormenbak aan voor het GFT-afval. Omdat wormen doodgaan van pesticiden, ging ze biologisch eten. Sindsdien heeft ze bijna geen afval meer. In het EU-parlement is ze specialist voor natuur- en klimaatzaken.

Change agent Ulan Garba Matta creëerde in Nigeria werkgelegenheid voor jongeren door het zwerfplastic probleem aan te pakken. ‘Listen to the voice of the Creator and prompt into action to make the world a better place’ en ‘Be wise as a snake and gentle as a dog’, gaf ze ons mee.

 

Praktische tip

Voor sommige mensen werkt het om machteloosheid of zorgen om te zetten in actie door met anderen je stem laten horen in een demonstratie. Op 12 november 13 u is er de ‘Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid’ in Amsterdam. Er lopen ook kerkelijke groeperingen mee. Vooraf is er een dienst in de Westerkerk. Voor meer informatie en meereizen: contact Marja Buijs.

Leestip

Micha Nederland prikkelt christenen tot actie voor klimaatgerechtigheid

https://michanederland.nl/ 

 

Tot slot

Ga mee op weg naar ‘groene kerk’, want dat zijn/doen we met elkaar. Deel je ideeën zodat deze zich vermenigvuldigen.
Dat kan in de kerkapp of via groenekerk@pg-maasland.nl

Meer berichten

Weeknieuws 26 mei 2024

Weeknieuws 26 mei 2024

Zondag 26 mei 10.00 uur Oude Kerk       ds. B.W.J. de Ruyter Te volgen via  WWW.KERKOMROEP.NL ofvia You Tube kanaal...

Lees meer