Groene Kerk – Groen Geloven – ‘consuminder dierlijk eiwit’

november 28, 2023

Groene Kerk – Groen Geloven – ‘consuminder dierlijk eiwit’

Deze maand: consuminder dierlijk eiwit
(Geïnspireerd op groengeloven.com)

Onze schepping
Paus Franciscus roept in 2015 in zijn pauselijke klimaatbrief ‘Laudate Si’ (aan u alle lof) op om zorg te dragen voor ons gemeenschappelijke huis, de schepping. “Deze verantwoordelijkheid ten opzichte van een Aarde, houdt in dat de mens de natuurwetten en het delicate evenwicht tussen de wezens van deze wereld eerbiedigt, want zijn bevel heeft hen allen geschapen. Als we ons innerlijk verbonden voelen met alles wat bestaat, zullen soberheid en zorg spontaan ontstaan.” Er is een ecologische bekering nodig: zuiniger omgaan en een eerlijker verdeling van grondstoffen.

Eerlijke verdeling?
De aarde kan voldoende voortbrengen om al haar bewoners te voeding als de rijke landen niet dat wat aan iedereen toebehoort voor zichzelf houden. In ontwikkelingslanden, waar veel mensen toch al te weinig te eten hebben, worden landbouwgronden gebruikt voor het verbouwen van veevoer voor ons vee. Ook wordt grootschalig oerwoud gekapt voor sojateelt voor ons veevoer.

Zuiniger omgaan met grondstoffen
Minder vlees eten draagt bij aan het zuiniger omgaan met grondstoffen. Dit komt omdat er voor 1 kg dierlijk eiwit, 3 tot 7 kilo plantaardig eiwit nodig is. Vleesconsumptie zorgt zo voor een sterke afname van de hoeveelheid voedsel die per wereldburger beschikbaar is.

Respectvol omgaan met voedsel is een manier om solidariteit en gerechtigheid, de peilers van de sociale leer van de kerk, uit te dragen.

Minder vlees
Soberheid en zorg vertaalt zich dan in minder dierlijk eten en dat zet dus heel veel zoden aan de dijk! Het valt niet mee als je een vleesliefhebber bent, dan kan dat als een ‘bekering’ voelen. Geef jezelf dan wat ruimte om bijv. vlees geleidelijk te vervangen door plantaardige producten. Wanneer je vervangt door een product met soja, weet dan dat vooral voor de soja voor veevoer oerwoud gekapt wordt en dat de soja voor vleesvervangers vooral uit Frankrijk komt. Overigens zijn peulvruchten de ecologisch meest verantwoorde vleesvervangers.

Praktische tip: App: Eet je weg uit de klimaatcrisis
De gratis app ‘Fork Ranger’ van Frank Holleman (ook boek van) vertaalt klimaatwetenschap naar verhalen en recepten. Je kunt je kennis testen met quizvragen en krijgt gemakkelijke recepten voor duurzaam koken. Fork Ranger helpt je dus twee lastige vragen te beantwoorden: ‘Wat kan ik aan klimaatverandering doen?’ & ‘Wat eten we vanavond?’ en is erg leuk!

Download de App in de App Store of Google Play store

Tot slot
Ga mee op weg naar ‘groene kerk’, want dat zijn/doen we met elkaar. Deel je ideeën zodat deze zich vermenigvuldigen. Dat kan in de kerkapp of via groenekerk@pg-maasland.nl

Meer berichten

Weeknieuws 23 juni 2024

Weeknieuws 23 juni 2024

Zondag 23 juni 10.00 uur        Oude Kerk          ds. B.W.J. de Ruyter Te volgen via  WWW.KERKOMROEP.NL ofvia You...

Lees meer