Groene Kerk – Groen geloven: Vluchtelingen en klimaat

januari 4, 2024

Groene Kerk – Groen geloven: Vluchtelingen en klimaat

Werelddag van vluchtelingen en migranten

Zondag 14 januari 2024
In 1914 heeft de RK Kerk deze dag ingesteld om de situatie van migranten en vluchtelingen wereldwijd onder de aandacht te brengen. Ook een zeer actueel thema in Nederland waarbij we zorgen hebben over hoe we de vluchtelingen op moeten vangen. Het milieu wordt in ons kleine land met meer mensen meer belast. Paus Franciscus begon zijn boodschap bij dit thema in 2018 echter met de Bijbeltekst: “De vreemdeling die in uw land verblijft zal je behandelen als een landgenoot. En jullie moeten hem beminnen als jezelf, want jullie zijn zelf vreemdeling geweest in Egypte. Ik ben Jahwe uw God.»” (Lev. 19, 34). En delen van onze welvaart maakt weer blij.

“Klimaatvluchtelingen.
. zijn mensen die uit hun woonplaats of land vluchten omdat zij getroffen zijn door de gevolgen van klimaatverandering. Temperatuurstijging leidt tot zeespiegelstijging, overstroming en extreme weersomstandigheden (droogte, tropische cyclonen en tornado’s). Meer dan de helft van de wereldbevolking woont aan de kust, waar de effecten van de temperatuurstijging grote impact hebben. Derdewereldlanden zullen meer beïnvloed worden door deze overstromingen dan de welvarende landen, aangezien zij geen geld of welwillende regering hebben die kan voorkomen dat deze gebieden overstromen” (wikipedia). Mede veroorzaakt door onze grote ecologische voetafdruk. In Nederland krijgen we zelf ook last van de klimaatverandering.

Praktische tips van Babette Porcelijn:
Naast dat er wereldwijd actie moet worden ondernomen, kunnen we onze eigen levenswijze veranderen en daarmee de maatschappij verduurzamen om te voorkomen dat we in 2050 4,3 aardes verbruiken. Niks nieuws, maar gedragsverandering is een proces en herhaling krachtig.

  • De oplossing aan de bron van het wereldvoedselvraagstuk is dat we vegetariër worden.
  • Tegen het zoetwatertekort kan je zuinig zijn met water bij douchen en toilet af en toe doorspoelen met dweil- of regenwater.
  • v.m. schaarse grondstoffen: koop spullen als je die echt nodig hebt en dan 2e hands en recyclebaar of van hernieuwbare grondstoffen, leen van elkaar.
  • Energie is er genoeg, het is een kwestie van keuzes’: zon en wind i.p.v. fossiele brandstoffen. Maar ook besparen door isolatie en warme kleding.

Leestip:
Informatie van Babette Porcelijn: haar boek De verborgen impact, alles voor een eco-positief leven’ (te leen bij ons) en zie https://babetteporcelijn.com/

Tot slot.
Ga mee op weg naar ‘groene kerk’, want dat zijn/doen we met elkaar. Deel je ideeën zodat deze zich vermenigvuldigen.
Behalve in de kerkapp of via groenekerk@pg-maasland.nl kan dat ook op de volgende open avond ‘Groene kerk, groen geloven’ op 11 januari (20.00 uur, Oude Pastorie).

Meer berichten

Weeknieuws 23 juni 2024

Weeknieuws 23 juni 2024

Zondag 23 juni 10.00 uur        Oude Kerk          ds. B.W.J. de Ruyter Te volgen via  WWW.KERKOMROEP.NL ofvia You...

Lees meer