Duurzaam in december.
Deze maand een tegelwijsheid die voor zich spreekt, een kerstrecept en de tip van een gemeentelid.
N.b. er is geen brei/kledingrepareercafé.
In ‘Delia Smith’s Christmas’ (1990) vond ik enkele vegetarische kerstmenu’s en recepten. Hieronder een vleesvervanging.
TARTELETS VAN KAAS EN GEKARAMELLISEERDE UIEN (ca. 8)
Bakjes en vulling kunnen tevoren gemaakt worden en op de dag zelf gebakken.
VOOR DE TARTELETS
175 g bloem
75 g boter, op kamertemperatuur
50 g cheddarkaas, geraspt
1½ theelepel mosterdpoeder
Een snufje cayennepeper
8 pasteibakjes ø 10 cm, 2 cm diep
deegsnijder ø 13 cm
VOOR DE VULLING:
2 eieren, geklopt
175 ml slagroom
1½ theelepel mosterdpoeder
75 g geraspte Gruyèrekaas
25 g boter
2 grote Spaanse uien, fijngesneden
Cayennepeper
Zout en versgemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak het deeg door de boter lichtjes door de bloem te wrijven, de kaas, mosterd en cayennepeper toe te voegen, en net genoeg koud water om een glad deeg te maken. Laat het deeg in plastic 20 min. rusten in de koelkast. Rol het daarna zo dun mogelijk uit en steek er met een steker of schoteltje 8 rondjes van 13 cm uit. Bekleed de ingevette bakvormpjes ermee en bak ze 15-20 min. in de oven of tot het deeg gaar maar niet te gekleurd is. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdicht blik tot ze nodig zijn.
Smelt voor de vulling de boter in een pan en bak de uien heel zachtjes, roerend, ca. 30 min. of tot ze een mooie goudbruine karamelkleur hebben. Laat afkoelen en bewaar tot je het nodig hebt.
Om de tartelettes te bakken: bestrijk elk pasteibakje met losgeklopt ei en bak ze 5 min. voor (180°C). Meng de losgeklopte eieren met de mosterd en room en breng op smaak met zout en peper. Schep het uienmengsel in de vormpjes en bedek met geraspte kaas. Giet het eimengsel erin en bestrooi met een beetje cayennepeper. Bak ca. 30 min. of tot goudkleurig. Laat 10 min. in de vorm staan, serveer warm, met bijvoorbeeld cranberry- sinaasappelrelish en broccolisalade met sesamdressing.
Tip van de maand van Joke Verkade.
Ik heb wat tips voor haarverzorging, gehaald uit mijn boek ‘Oma weet raad’.
Wanneer je je hoofdhuid voor het haar wassen masseert met een rauwe, halve ui zal het haar weer prachtig gaan glanzen. Als je bang bent om grijs te worden, je haar wassen met azijnwater. Kaal? Een kale plek wekelijks inwrijven met een rauwe ui. Slap en futloos haar ziet er beter uit als je het behandelt met mayonaise! Goed inmasseren, een plastic zak erop en na een half uurtje uitspoelen. Wat rode wijn in het laatste spoelwater en je haar gaat prachtig glanzen. Voor blond haar kan je beter witte wijn nemen. Op deze manier heb je geen shampoo of conditioner uit plastic flacons nodig.
Ik geef de pen door aan Hennie Korpel.
@Hennie: mail je tip naar groenekerk@pg-maasland.nl of app naar Marja Buijs.