Groene kerk, groen geloven – energie

november 1, 2022

Groene kerk, groen geloven – energie

Vanuit de overtuiging dat geloof en verduurzaming alles met elkaar te maken hebben, willen wij als PGM concrete stappen zetten in verduurzaming. Om daarmee recht te doen aan én zorg te dragen voor Gods schepping, niet alleen lokaal, ook wereldwijd.

Als inspiratie delen we daarom ‘groene tegeltjeswijsheid’, achtergrondinformatie en praktische tips, om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze maand: ‘Energiebesparing’.

Hoe dan?
Wist je dat bij het duurzamer verwarmen van je huis, op termijn zonder aardgas, goede isolatie een voorwaarde is? Isolatie vermindert het warmteverlies tot wel 75% en daarmee de energiebehoefte. Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken! Heel welkom nu de prijzen van energie zo stijgen.

Tip
De gemeente werkt toe naar een aardgasvrij en CO2 neutraal Midden-Delfland, met duurzame warmteoplossingen en inzet van duurzame bronnen. De gemeente heeft o.a. het Regionaal Energie Loket geopend om inwoners te helpen om tot goede keuzen te komen. Het loket geeft gratis, onafhankelijk, persoonlijk en vrijblijvend energieadvies. Voor isolatie is subsidie mogelijk en het kan in stappen worden gedaan.

Op  www.regionaalenergieloket.nl/midden-delfland vindt je informatie over besparingsmaatregelen, subsidies en de mogelijkheid een ‘huisscan’ te doen. Je kunt ook bellen van ma t/m vr 9-17:30 uur naar 088 525 4110.
(Bronnen: De Schakel Midden-Delfland  l  14 juli 2022; ‘Duurzamer leven’ Wat je zelf kunt doen voor het milieu, uitgave Consumentenbond)

VerduurSamen
Ervaren doe-het-zelvers kunnen het binnenshuis zelf. Misschien zijn er ook gemeenteleden die al (veel) ervaring hebben met (laten) isoleren en/of energiebesparing en mee willen helpen bij anderen leden zonder ervaring? Met kennis of kunde. Of die anderen kunnen helpen bij een subsidie aanvraag?

Heb je zelf kennis en ervaring op dit vlak? Deel het met ons!

Wil je zelf op dit vlak verduurzamen, maar weet je niet goed hoe? Laat het ons weten! We willen je helpen. In beide gevallen kun je het ons mailen: groenekerk@pg-maasland.nl.

Reminders

  • Ontdek jouw persoonlijke verborgen impact op de planeet via https://www.mijnverborgenimpact.nl/
    Andere gemeenteleden gingen je al voor en lieten weten dat het je op een heel inzichtelijke manier bewust maakt.
  • Duurzame voedselkeuze is de keuze voor seizoensgebonden, regionaal en biologisch.

Heb je vragen of opmerkingen neem contact met ons op via de kerkApp of via groenekerk@pg-maasland.nl.

Wil je met ons meedenken? Meld je dan aan bij de groep ‘Groene Kerk in onze kerkApp.

De groep ‘Groene kerk, groen geloven’.

Meer berichten

Weeknieuws 26 mei 2024

Weeknieuws 26 mei 2024

Zondag 26 mei 10.00 uur Oude Kerk       ds. B.W.J. de Ruyter Te volgen via  WWW.KERKOMROEP.NL ofvia You Tube kanaal...

Lees meer