Groene Kerk, Groen Geloven – Spullen

december 2, 2022

Groene Kerk, Groen Geloven – Spullen

De impact van spullen

In onze persoonlijke impact TOP 10 scoren spullen erg hoog. Ruim 90% van die negatieve impact komt door het maken van spullen uit grondstoffen in combinatie met transport.  De productie kost veel energie en regelmatig komen er vervuilende chemische stoffen bij vrij die in het milieu belanden. De impact hangt samen met hoe complex een product is. Denk bijvoorbeeld aan elektronica zoals telefoon, televisie of een laptop. Zo heeft het maken van een laptop meer impact dan de stroom tijdens het gebruik ervan. Dat komt met name door het winnen van benodigde zeldzame metalen en andere stoffen voor het moederbord en het scherm. Die materialen raken steeds schaarser én worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden gewonnen. Ons persoonlijke koopgedrag heeft dus enorme impact en samen kunnen we daar dan ook iets positiefs voor in beweging zetten.

Praktische tip

Een mooi hulpmiddel bij keuzen is de Trias Ecologica: Reduce – Reuse – Recycle.

Reduce: vraag je af of je die nieuwe telefoon, laptop of schoenen wel nodig hebt. Of dat de huidige nog mee kunnen. Gaat iets kapot, is het misschien te repareren? Zo niet, overweeg dan ‘reuse’ door 2e hands spullen te kopen, bijv. een refurbished laptop. Bij een aankoop kan je de keuze maken voor een recyclebaar product.

Het beste cadeau voor de decembermaand is dus eigenlijk ‘niets’. Een uitdagend alternatief is het met elkaar afspreken alleen te gaan voor cadeaus die de ontvanger echt nodig heeft. En dan mogelijk ook nog eens 2e hands en of alleen fair-trade artikelen.

Lees- of kijktip

Lees meer info over de impact van je spullen en koopgedrag in een onderzoek van Milieu Centraal.
Scan de de QR code of klik op de volgende link: https://www.milieucentraal.nl/professionals/factsheets-en-rapporten/onderzoek-lang-leve-je-spullen/
Of lees het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn, waar we eerder al aan refereerden.

Vanuit de overtuiging dat geloof en verduurzaming alles met elkaar te maken hebben, willen wij als PGM concrete stappen zetten in verduurzaming. Om daarmee recht te doen aan én zorg te dragen voor Gods schepping, niet alleen lokaal, ook wereldwijd.

Als inspiratie delen we ‘groene tegeltjeswijsheid’, achtergrondinformatie en praktische tips, om zo met elkaar onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Meedenken? Meld je aan bij ‘Groene Kerk’ in kerkApp of mail groenekerk@pg-maasland.nl.

Meer berichten

Voorwoord

Voorwoord

Het vaste ritme Volgende week begint de schoolvakantie ook voor onze regio. De Doelstraat en de Kluisweer worden dan...

Lees meer