Groene Kerk, Groen Geloven – Fair Trade

mei 3, 2023

Groene Kerk, Groen Geloven – Fair Trade

Jouw keuzes hebben daadwerkelijk impact!
De organisatie Fairtrade heeft als missie om de wereld eerlijk te maken. Via betere handelsvoorwaarden zet zij zich in om de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren en het milieu te beschermen. Lokale Fairtrade teams ondersteunen boeren en werknemers op talloze onderwerpen zoals management, duurzaamheid en veilige arbeidsomstandigheden. Ook rollen ze allerlei impactprogramma’s uit op het gebied van klimaatverandering, gendergelijkheid, jongeren en kinderarbeid.

Om onder Fairtrade voorwaarden te mogen verkopen, moeten boeren o.a. de bodem- en waterkwaliteit verbeteren, plagen bestrijden, schadelijke pesticiden vermijden, afval beheren, hun broeikasgasemissies verminderen en de biodiversiteit beschermen. Er worden trainingen gegeven om duurzame landbouwpraktijken te ontwikkelen en hoe je je als boer kunt aanpassen aan de effecten van klimaatverandering.

Dit laatste wordt steeds lastiger en is eigenlijk de omgekeerde wereld, omdat het rijke westen deze goeddeels veroorzaakt. Eerlijke handel moet eigenlijk de norm worden.

Goed nieuws
Veel mensen zijn al bekend met Fairtrade producten en kopen ze regelmatig. Wist u dat er in de kerk Fairtrade koffie geschonken wordt? Ook de geschonken smaakjesthee is dat al. De gewone thee en suiker volgen binnenkort als de oude voorraad op is.

 Praktische tips
We kunnen met elkaar nog meer impact maken. Van 7–15 mei is het Fairtrade week en wordt er aandacht gevraagd. Minder bekend is dat je behalve koffie, thee en chocoladeproducten ook fairtrade bananen, ander fruit en groenten, noten, vruchtensap, rietsuiker, honing, pindakaas, rijst, quinoa, katoen en bloemen. Maak van Fairtrade uw normale keuze.

Leestip
Wat Fairtrade aan klimaatverandering doet, kun je lezen op https://www.fairtradenederland.nl/klimaatverandering

Kom meedenken!
Hoe kunnen wij als PGM samen verder verduurzamen? Kom naar een open avond over ‘Groene kerk, groen gelovenop donderdagavond 8 juni.

Fijn als je reageert op ons werk tot nu toe, als je ideeën hebt en of als je mee wilt werken!
Meld je aan bij ‘Groene Kerk’ in kerkApp of groenekerk@pg-maasland.nl

Meer berichten

Voorwoord 5 mei 2024

Voorwoord 5 mei 2024

Zondag 5 mei is de dag waarop we in Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren. We vieren dat we vrij zijn....

Lees meer
Weeknieuws 5 mei 2024

Weeknieuws 5 mei 2024

Zondag 5 mei 10.00 uur Oude Kerk       ds. B.E.J.H. Becking, Woerden 10.00 uur Singelhof         ds. M.A.D....

Lees meer