Groene Kerk – Groen Geloven – week zonder vlees en zuivel

februari 27, 2024

Groene Kerk – Groen Geloven – week zonder vlees en zuivel

Deze maand:  week zonder vlees en zuivel   

 Waarom?
Was u al ‘flexitariër’ (iemand die regelmatig geen vlees eet), nu roept Kerkenmilieu.nl u op om van 4 – 10 maart deel te nemen aan de ‘Nationale week zonder vlees en zuivel’. Dit heeft een enorm positieve impact op mens, dier en klimaat, is gezond en past in de vastentijd. Iedereen die het volhoudt, bespaart zo maar liefst:

  • 14,6 kg CO2-equivalenten wat staat voor zo’n 76 kilometer autorijden.
  • 756 gram dierenvlees. De gemiddelde Nederlander eet 108 gr vlees per dag
  • 2,4 kilo zuivel. De gemiddelde Nederlander consumeert 346 g zuivel per dag.

      Voor een week vast haalbaar, echter raak je gemotiveerd om standaard een dag in de week geen vlees en zuivel te nemen, dan gaat het verschil echt tellen: 323 km autorijden en bij ook geen zuivel 566 km! Deze berekeningen houden rekening met het nemen van een vervanging.

Vervangers
Vervang vlees door plantaardige vleesvervangers zoals peulvruchten, veganistische burgers, noten, zaden en andere vleesvervangende producten. Vervang zuivel door sojadrink en sojayoghurt, dit zijn volwaardige en zelfs gezondere producten dan melk. Soja voor deze producten wordt in Europa verbouwd, i.t.t. tot de soja voor veevoer.

De impact van wát je eet is veel hoger dan het vervoer.

Meer informatie.
Onder dit artikel is alvast een lekker vegetarisch recept te vinden.

Voor een volwaardige plantaardige maaltijd met gemakkelijke recepten
https://groenekalender.nl/ 

De website groenekalender.nl inspireert met oude gewoontes, groene symboliek, markante personen, inspirerende initiatieven, smaakvolle recepten, toepasselijke teksten en praktische tips voor de periode van de Veertigdagentijd.

Sobere maaltijd: op 27 maart bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een vegetarische sobere maaltijd, zie voor meer informatie onder Inspiratie & Bezinning.

Het brei- en kledingrepareercafe van 3 februari was een enorm een succes, reden om dit voortaan elke 3e zaterdag van de maand van 11 – 13 u in de Oude Kerk te herhalen.

Tot slot: Ga mee op weg naar ‘groene kerk’, want dat zijn/doen we met elkaar. Deel je ideeën zodat deze zich vermenigvuldigen. Dat kan in de kerkapp of via groenekerk@pg-maasland.nl


Vegetarisch recept: mie met (roer)bakgroenten en ei

Dit recept biedt afwisseling in de tijd van stampotten en winterse kost. Bovendien heeft het een korte bereidingstijd, is het vegetarisch en bereid met groenten van dit (winter) seizoen die ook in Nederland geteeld zijn.

Benodigdheden:
(Eier)Mie of wok noedels voor bv. 2 pers.
1 ui
1 grote prei
1 winterpeen
½ spitskool
evt. knoflook
een ei p.p.
ketjap
een gemberbolletje
zout of bouillonblokje
sambal of iets peperigs
flinke scheut olie

 

Ui snijden, prei snijden en wassen, de peen grof raspen, spitskool in dunne reepjes snijden.
In een wok of roerbakpan olie verhitten, met de ui en knoflook beginnen, peen erbij en even
later de prei en de kool. Goed roeren en ongeveer 8 -10 min laten garen, er mag wat water
bij, anders bakt het aan.
Intussen de mie koken (woknoedels maar 2 min!).
De roerbakgroenten op smaak maken met de overige ingrediënten.
(Het gemberbolletje door een knoflookpers drukken of fijnsnijden).

 

Dan de eieren, u kunt die er gekookt bij serveren, of geklutst door de groentemassa scheppen
voordat u de mie met de groenten mengt.

 

Alles mengen, er mag gerust wat vocht toegevoegd worden als het te droog wordt.

Voor de liefhebber: wat pindaatjes en/of sweet chilisaus op tafel.

Meer berichten

Voorwoord

Voorwoord

Verlangen Aanstaande zondag is het de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De zondag daarna begint immers weer de...

Lees meer